Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Vyhlídky na mírné zotavení německé ekonomiky

Podle dnešní společné prognózy nejvýznamnějších německých výzkumných ekonomických ústavů, která byla zveřejněna v Berlíně, má Německo dobré vyhlídky na mírné hospodářské oživení. Podle prognózy se v Německu očekává v tomto a příštím roce mírný pokles nezaměstnanosti. Zatímco v loňském roce bylo v Německu 3,42 milionu nezaměstnaných, pro letošní rok se počítá s 3,38 miliony a v roce příštím pak s 3,31 miliony nezaměstnaných. Příčinou optimismu německých ekonomů je rozšířené zavádění zkrácené pracovní doby a pružnějších tarifních smluv v jednotlivých odvětvích a dále pouze mírný růst německých mezd v minulých letech.

Po prudkém propadu německého HDP o 5% v minulém roce by letos mohla německá ekonomika vzrůst o 1,5%, přičemž pro rok 2011 předpovídají ekonomické instituty růst ve výši 1,4%. Růstové vyhlídky bude negativně ovlivňovat nízké vytížení výrobních kapacit německých podniků, které se stále pohybuje cca 20% pod předkrizovou úrovní. Dalším problémem může být složitá situace na světových trzích, která může negativně ovlivnit německý export. Struktura světové poptávky se totiž mění v neprospěch německého vývozu, protože někteří jeho nejvýznamnější obchodní partneři (např. USA, Španělsko nebo Velká Británie) stále silně trpí pod dopady finanční a hospodářské krize.

Poměrně optimistický vývoj věští německé ekonomické instituty soukromé spotřebě. Ta by podle nich měla lehce stoupnout, jelikož se mají mírně zvýšit reálné příjmy domácností. Investiční konjunktura by sice měla opět nabíhat, ale zotavení německé ekonomiky potáhne zcela jistě především vývoz, který by měl profitovat z růstu tranzitivních ekonomik a zlepšení podmínek pro financování obchodu a vývozu. Díky těmto pozitivním impulzům má německý vývoz vzrůst v roce 2010 o 7,1% a v roce 2011 o 6,3%.

(15.4.2010, zdroj: Jarní analýza německé ekonomiky provedená šesti nejvýznamnějšími německými ekonomickými instituty)

Autor: Datum poslední editace: 12.2.2017