Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

DPH u českých e-shopů prodávajících v Německu

Celá řada českých e-shopů se dnes rozšiřuje z domácího trhu na okolní zahraniční trhy a zaměřují se mj. i na Německo. Vstupují tam jak formou vlastních německých e-shopů, tak prostřednictvím internetových tržišť, zejména Amazonu.

Vstup na německý trh však skýtá některá specifická úskalí. Proto považujeme za přínosné se zmínit o nejčastějším z nich, kterým je otázka DPH.

Pokud český e-shop, plátce DPH v ČR, dodá německým neplátcům DPH (většinou soukromým osobám) během jednoho kalendářního roku zboží, jehož celková hodnota překročí 100 000 EUR, jedná se o tzv. zasílání zboží. Český e-shop je pak povinen se zaregistrovat k DPH v Německu a z takto dodaného zboží v Německu přiznat a zaplatit DPH (zpravidla 19%).

Pro český e-shop to znamená vyřešit proces registrace k DPH a dále zajistit podávání pravidelných (zpravidla měsíčních) hlášení DPH a ročních přiznání k DPH. Německá daňová správa umožňuje již několik let výhradně elektronické podání hlášení DPH a ročních přiznání DPH. Tato oblast je také pod poměrně silným dohledem německé finanční správy a kontroly zahraničních subjektů na DPH jsou poměrně časté. Důvodem jsou negativní zkušenosti německých finančních úřadů s karuselovými obchody a dalšími druhy daňových podvodů prováděnými zejména východoevropskými firmami.

Českým e-shopům nabízíme zpracování jejich agendy německé DPH na klíč. Vše začíná poradenstvím pro konkrétní případ a dále vyřízením registrace k DPH v Německu. Po provedení registrace k DPH pak pro naše klienty komplexně spravujeme agendu spojenou s vedením účetnictví DPH a podáváním pravidelných hlášení DPH. E-shopy jsou ve srovnání s jinými druhy podniků specifické zejména vysokým počtem relativně malých transakcí. Pro tyto případy nabízíme funkční řešení elektronického předání souhrnných účetních dat za jednotlivé měsíce a jejich import do německého účetního software, což zajišťuje hladké zpracování dat a přípravu a podávání měsíčních hlášení.

Na základě vedení průběžného účetnictví DPH je pak také možná bezproblémová příprava ročního přiznání k DPH.

Naši klienti vedle komplexního zajištění agendy DPH na klíč oceňují zejména možnost komunikace v českém jazyce a přípravu dokumentů a dalších formalit přímo v naší kanceláři v Praze (bez nutnosti návštěvy Německa).

Více informací o našich službách v oblasti německého účetnictví a daní naleznete zde

Autor: Datum poslední editace: 5.11.2017