Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Německá ekonomika má dobré vyhlídky na další růst

Rok 2010 byl pro německé hospodářství úspěšný. A to dokonce víc, než se očekávalo. Ekonomika je citelně oživená, zakázkové knihy německých podniků jsou opět plné a pro rok 2011 se to hemží optimistickými odhady hospodářského růstu, z nichž některé se pohybují dokonce kolem hranice 3%.

Němečtí exportéři z většiny průmyslových branží pociťují výrazně zesílený zájem zahraničních zákazníků. Týká se to zejména Asie, která si získává čím dál silnější postavení mezi německými exportními teritorii.

Soubor opatření německé vlády na podporu krizí zasažené německé ekonomiky se ve svém důsledku ukázal alespoň z krátkodobého hlediska jako poměrně účinný. Ne všechna opatření z celkových 80 miliard EUR v několika konjunkturálních balíčcích byla účinná a ekonomicky smysluplná. Nicméně například i v ČR hojně diskutované šrotovné, které navíc postupně zkopírovaly např. i USA a Francie, pomohlo překonat německým automobilkám nejhorší fázi hospodářské recese.

Německo profituje z několika vestavěných ekonomických stabilizátorů, které pomohly odvrátit některé negativní dopady prudkého ekonomického propadu. Nejvýznamnějším z nich je vládou podporovaná zkrácená pracovní doba (tzv. Kurzarbeit), díky níž si mohly německé podniky ponechat své vyškolené kmenové pracovníky po určitou dobu na zkrácený úvazek, místo aby je musely propustit. Toto opatření umožnilo německým firmám pružně reagovat na propad poptávky. Mimo jiné i z tohoto důvodu německá míra nezaměstnanosti již více než rok setrvale klesá a počet nezaměstnaných se snížil o čtvrt milionu. Mnoho velkých německých firem nyní hlásí prudký nárůst poptávky zejména ze zahraničí a s tím spojené přesčasové směny, případně dokonce nabírání nových pracovníků.

Jak se očekávalo, vytáhla německou ekonomiku z krize zahraniční poptávka. Nikdo však nečekal, že se projeví tak rychle a tak robustně. Odhady ze začátku minulého roku spíš předpovídaly postupnou obnovu růstu, který pak měl vyvrcholit až v roce 2012 nebo 2013. Dobré výsledky německých podniků v roce 2010 se již stačily projevit i na tradičně skomírající německé domácí poptávce. Již od poloviny roku je zaznamenáváno její oživení způsobené klesající nezaměstnaností, rostoucím optimismem spotřebitelů a mj. i dobrým výsledkem německého národního mužstva na MS ve fotbale v Jižní Africe. Oživení se projevilo dokonce i v dlouhodobě stagnujícím stavebním sektoru.

Německá vláda na tento vývoj reaguje proklamacemi o ukončení podpůrných programů, jakmile to situace dovolí. Po konsolidaci veřejných rozpočtů slibuje dokonce otevření diskuse o snižování daní. Zatím se však jedná o čistě verbální projevy, na jejichž reálný výsledek je nutné ještě počkat.

Mnoho indicií naznačuje, že by ekonomický růst Německa mohl pokračovat i v roce 2011. Důležitý pro něj bude vývoj situace týkající se společné evropské měny, vývoj v evropském finančním sektoru a především vývoj zahraniční (zejména asijské) poptávky.

Zpracováno s využitím Germany Investment Magazine VOL 3, www.gtai.com

Autor: Datum poslední editace: 12.2.2017