Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Od 1.7.2022 platí v Německu nová pravidla pro sběr a recyklaci obalů

Od 1.7.2022 platí v Německu nová pravidla pro sběr a recyklaci obalů

S účinností od 1.1.2019 vstoupil v Německu v platnost nový zákon o obalech. Rozšířil povinnosti výrobců a distributorů a zpřísnil postihy v případě jeho porušování. Hlavní novinkou tohoto zákona o obalech bylo zřízení ústředního registru obalů (Zentrale Stelle Verpackungsregister – LUCID). Více informací o tomto zákoně a jeho pravidlech naleznete v našem předchozím článku zde

Od 1.7.2022 vstupuje v Německu v platnost novela zákona o obalech, která rozšiřuje registrační povinnost na všechny obaly. Po 1.7.2022 tedy v Německu nebude smět být prodáváno zabalené zboží, pokud jeho výrobce nebo distributor neprovedl registraci do ústředního registru obalů (Zentrale Stelle Verpackungsregister – LUCID).

Do ústředního registru obalů je od 1.7.2022 nutné zaregistrovat a pravidelně hlásit veškeré obaly naplněné zbožím. Stávající registrační povinnost spotřebitelských obalů (platná už od roku 2019) se rozšiřuje na následující typy obalů:

  • přepravní obaly
  • velkoobchodní prodejní obaly
  • obaly, které vzhledem ke své povaze jsou ze systému sběru a recyklace doposud vyloučeny
  • prodejní obaly od náplní obsahujících škodlivé látky
  • opakovaně použitelné obaly (vratné obaly).

Dosavadní povinnosti výrobců a obchodníků používajících spotřebitelské obaly (tj. registrace do ústředního registru obalů a účast v některém z licencovaných tzv. duálních systémů pro sběr a recyklaci obalů) platí i nadále a touto novelou nejsou nijak dotčeny.

Nedodržování registrační povinnosti podle novely zákona o obalech je v Německu klasifikováno jako přestupek a je možné za něj uložit pokutu až do výše 200.000 EUR.

Novela německého zákona o obalech dále zavádí nové povinnosti pro provozovatele elektronických tržišť (Amazon, ebay apod.), kteří od 1.7.2022 nesmí na svých platformách umožňovat prodej zboží ve spotřebitelských obalech, které nejsou registrovány v ústředním registru obalů a nejsou licencovány v některém z licencovaných tzv. duálních systémů pro sběr a recyklaci obalů.

Stejná povinnost platí i pro poskytovatele fulfilmentu, kteří od 1.7.2022 nesmí poskytovat žádné služby výrobcům a dodavatelům neregistrovaných a nelicencovaných výrobků. Toto se vztahuje i na plnění zboží do zásilkových obalů podléhajících registraci a licencování.

Vzhledem k závažnosti nových pravidel a riziku postihu pro české výrobce a provozovatele e-shopů aktivní v Německu doporučujeme se s těmito povinnostmi důkladně seznámit a pečlivě je dodržovat.

V případě Vašeho zájmu o další informace o nových pravidlech německého zákona o obalech nás, prosím kontaktujte.

Jste výrobce nebo obchodník a dodáváte výše zmíněné druhy obalů do Německa nebo to plánujete? Rádi Vám pomůžeme se splněním Vašich povinností v oblasti německého zákona o obalech. Neváhejte nás kontaktovat na výše uvedených kontaktech.

Autor: Datum poslední editace: 28.6.2022