Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

V Německu platí nový zákon o obalech

V Německu platí nový zákon o obalech

Aktualizace: Podrobné informace k novým podmínkám pro sběr a recyklaci obalů v Německu, které platí od 1.7.2022, naleznete v našem článku zde.

S účinností od 1.1.2019 vstoupil v Německu v platnost nový zákon o obalech. Rozšiřuje povinnosti výrobců a obchodníků a zpřísňuje postihy v případě jeho porušování.

Hlavní novinkou nového zákona o obalech je zřízení ústředního registru obalů (Zentrale Stelle Verpackungsregister). Jeho hlavním účelem je dohled nad spotřebitelskými obaly v Německu. Registrovat se do něj musí každý výrobce, který uvádí své zboží na německý trh ve spotřebitelských obalech. Výrobci kromě toho musí do registru pravidelně hlásit množství spotřebitelských obalů uvedené na německý trh.

Registr je veřejný a obsahuje seznam všech registrovaných podniků. Předpokládá se, že řada německých spotřebitelských organizací bude aktivně a plošně prověřovat, zda jsou provozovatelé zejména internetových obchodů řádně do registru přihlášeni a pokud ne, budou jim ve spolupráci se spřízněnými advokátními kancelářemi rozesílat advokátní výzvy k zanechání protiprávního jednání spojené s příslušnými poplatky. Kromě toho byla zvýšena horní hranice pokuty za zanedbání povinnosti se registrovat na 200.000 EUR.

Zákon a jeho pravidla se vztahují i na provozovatele internetových obchodů.

Vedle povinnosti registrovat se do ústředního registru obalů mají výrobci a obchodníci používající spotřebitelské obaly i nadále povinnost být účastníky jednoho z licencovaných tzv. duálních systémů pro sběr a recyklaci obalů (systém tzv. „zeleného bodu“, českou obdobou je společnost EKO-KOM).

Na rozdíl od ČR, kde sběr a recyklaci obalů zajišťuje jeden poskytovatel, existuje v Německu několik duálních systémů, mezi nimiž si výrobci a obchodníci mohou vybrat.

Nový zákon o obalech by měl přispět ke znatelnému zvýšení recyklační kvóty. U obalů ze skla se nyní recyklační kvóta v Německu pohybuje kolem 75%. Od roku 2019 by měla stoupnout na 80% a od roku 2022 na 90%. Přispět by k tomu mělo i rozšíření povinnosti používat vratné lahve i na některé ovocné, zeleninové a mléčné nápoje.

Vzhledem k závažnosti nových pravidel a riziku postihu českým výrobcům a provozovatelům internetových obchodů aktivním v Německu doporučujeme se s těmito povinnostmi důkladně seznámit a pečlivě je dodržovat.

V případě Vašeho zájmu o další informace o systému zpětného sběru a recyklace spotřebitelských obalů v Německu nás, prosím kontaktujte.

Jste výrobce nebo obchodník se zbožím ve spotřebitelských obalech a uvažujete o rozšíření Vašich aktivit do Německa? Rádi Vám pomůžeme se splněním Vašich povinností v oblasti sběru a recyklace spotřebitelských obalů v Německu. Neváhejte nás kontaktovat na výše uvedených kontaktech.

Autor: Datum poslední editace: 30.6.2022