Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Zkušenosti se zavedením minimální mzdy v Německu

Od 1.1.2015 byla v Německu zavedena plošně minimální mzda ve výši 8,50 EUR za hodinu práce.

Tato minimální mzda platí, až na několik výjimek (zaměstnávání mladistvých a dlouhodobě nezaměstnaných) plošně ve všech oborech (v některých oborech platí přechodně nižší minimální mzdy až do 31.12.2016).

Je však třeba upozornit, že v některých oborech byly již před zavedením celoněmecké minimální mzdy v platnosti tarifní smlouvy stanovující minimální mzdu v příslušném oboru. Tyto tarifní smlouvy zůstávají i nadále v platnosti a ve většině případů garantují zaměstnancům výrazně vyšší minimální mzdu, než je zákonem stanovené minimum. Např. ve stavebnictví činí v současnosti minimální mzda 11,15 EUR/ hodinu na západě Německa a 10,75 EUR na východě Německa pro nejjednodušší stavební profese.

Z pohledu českých firem je důležité, že jsou povinny dodržovat minimální mzdu pro všechny své pracovníky vyslané do Německa v rámci smluv o dílo a podobných smluv. U ostatních profesí (např. řidiči kamionů v mezinárodní přepravě) se zatím vyčkává na rozhodnutí příslušných evropských orgánů a Německo do okamžiku rozhodnutí od vyžadování minimální mzdy upustilo.

Dosavadní zkušenosti s uplatňováním minimální mzdy ukazují, že od samého začátku roku 2015 německé kontrolní orgány významně zvýšily svou aktivitu a zaměřují se právě na kontrolu vyplácení minimální mzdy. Pokud tedy česká firma vysílá své pracovníky do Německa, měla by mít v Německu k dispozici veškeré potřebné dokumenty, tj. pracovní smlouvy s touto minimální mzdou, mzdové a výplatní pásky vyslaných zaměstnanců zpracované tak, aby bylo zřejmé, že za práci v Německu je vyplácena mzda podle německých předpisů. Pokud je třeba některé dokumenty při kontrole doplnit, dávají německé úřady jen velmi krátkou lhůtu pro doplnění (zpravidla 2 pracovní dny). Je tedy třeba mít vše připraveno předem.

Zaznamenali jsme také zvýšenou nervozitu německých odběratelů českých firem. Zpravidla samotní odběratelé totiž „tlačí“ na dodavatele, aby jim prokázali, že německé předpisy dodržují. Povinnost předávat potřebné dokumenty vč. např. výplatních pásek vyslaných zaměstnanců odběrateli němečtí odběratelé často zakotvují přímo do smluv s českými dodavateli. Důvodem je to, že za nedodržování podmínek mohou být potrestány nejen provinilé firmy, ale také jejich odběratelé. Za dodržování podmínek ručí každá firma i u svých dodavatelů (to se týká např. českých stavebních firem, pokud na zakázkách v Německu spolupracují se subdodavateli).

Německé úřady začaly také intenzivněji ukládat poměrně vysoké pokuty za nedodržování podmínek pro vyslané zaměstnance. Při malých prohřešcích je třeba počítat s pokutou cca. 2.000- 3.000 EUR, za závažná provinění jsou pokuty mnohem vyšší. Maximální výše pokuty je stanovena na 500.000 EUR.

Na častou otázku českých firem, co vše je započítáváno do minimální mzdy, je třeba odpovědět v souladu se stanovisky Spolkové celní správy a Spolkové agentury práce, která máme k dispozici, že je započítávána skutečně jen hrubá mzda. Diety, stravné, kapesné, ubytování, stravování a další benefity se do minimální mzdy nezapočítávají.

Autor: Datum poslední editace: 23.6.2017