Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Brexit a Dieselgate brzdí německý automobilový průmysl

Brexit a Dieselgate brzdí německý automobilový průmysl

Na evropský i německý automobilový průmysl začíná mít negativní vliv připravovaný Brexit. Prodeje automobilů v Evropě v září meziročně klesly. Po dlouhé době rostoucích prodejů se jedná o první pokles, který se dotýká i německých automobilek.

Ve srovnání s loňským zářím zaznamenaly německé automobilky Porsche, Opel a Smart letos v září zhruba desetiprocentní propad tržeb. Za první tři čtvrtletí letošního roku zaznamenalo pouze Porsche meziroční nárůst. Pokles prodejů se týká i většiny ostatních evropských automobilek. Jednou z mála výjimek je Škoda Auto, která v září vykázala 62.000 prodaných vozidel, což odpovídá meziročnímu nárůstu 3,9%. Za první tři čtvrtletí letošního roku zaznamenala Škoda Auto meziroční nárůst prodejů ve výši 6,5%.

Počet nově registrovaných automobilů v Německu v září klesl o 3%. I přesto se však za celý letošní rok očekává meziroční nárůst počtu registrovaných vozidel o 4%. Od ledna do září letošního roku bylo v Německu prodáno 2,6 milionu nových aut. Za celý rok 2017 se očekává celkový prodej na úrovni 3,5 milionu vozidel.

Zářijový meziroční pokles prodejů zatím nijak nesnižuje pozitivní očekávání celkových ročních prodejů v Německu, která vychází zejména z rozšířeného využívání šrotovného a speciálních slev, které nabízejí prodejci automobilů při výměně starších automobilů s dieselovými motory za automobily s moderními dieselovými nebo benzínovými motory. Tyto speciální pobídky by celkové roční prodeje mohly v letošním roce navýšit až o 100.000 vozů. Na celkových prodejích se také pozitivně odráží široká nabídka dalších atraktivních slev a akcí prakticky u všech značek zastoupených na německém trhu. Němečtí zákazníci tuto situaci vnímají tak, že koupě nového automobilu je za současných podmínek poměrně výhodná. Projevuje se již také vliv aféry Dieselgate na strukturu prodejů, když v září bylo registrováno o 20% méně automobilů s dieselovým motorem než ve stejném období loňského roku.

Export německých automobilek zaznamenal v září mírný nárůst (+ 1 %). Za první tři čtvrtletí letošního roku pak německý automobilový export zaznamenal mírný propad (- 1%). Jednou z příčin tohoto poklesu je propad britského automobilového trhu způsobený nejistotou britských spotřebitelů ohledně dalšího vývoje kolem Brexitu a s tím spojeným odkládáním nákupu nových aut.

Ceny ojetých automobilů jsou nyní v Německu na historicky nejvyšší úrovni. Průměrná cena ojetých vozidel nabízených k prodeji se pohybuje kolem 20.000 EUR. Růst cen je zapříčiněn kombinací poměrně silné poptávky a  postupně se zužující nabídky. Mezi nejvíce poptávané typy ojetých automobilů patří malé automobily a vozy SUV. Zejména u malých ojetých automobilů se projevuje rostoucí zájem německých spotřebitelů o levnější automobily. Vlivem jejich silné poptávky se snížil počet nabízených malých ojetých automobilů o cca 3,6%, což dále posiluje růst jejich cen.

Zdroj: Verband der Automobilindustrie  www.vda.de

Autor: Datum poslední editace: 19.10.2017