Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Cestování do Německa v únoru a březnu 2021

Cestování do Německa od 3.3.2022

Od začátku listopadu platí v Německu tzv. druhý lockdown, jehož pravidla se od té doby neustále zpřísňují. Současná omezení zůstanou v platnosti přinejmenším do 7.3.2021, přičemž již někteří politici avizují jejich prodloužení až do Velikonoc.

Již od 25.9.2020 je celá Česká republika považována za tzv. rizikové území, navíc od 14.2.2021 je považována za oblast s mimořádně nakažlivou variantou koronaviru.

Cestování z České republiky do Německa je v důsledku těchto opatření v současné době prakticky nemožné. Byly obnoveny hraniční kontroly a pro vstup do Německa jsou bez výjimky vyžadovány negativní testy. I při negativním testu je však vstup do Německa povolen jen několika málo vybraným skupinám (např. vybraní pendleři, řidiči v mezinárodní přepravě a zdravotníci).

Spojení veřejnou osobní dopravou je momentálně prakticky přerušeno. Vlakové i autobusové spoje přes hranici byly zrušeny. Letecká doprava funguje jen na lince Praha – Frankfurt a přepravuje pouze německé občany a cizince s trvalým pobytem v Německu.

Osoby, které se během posledních 10 dnů před vstupem do Německa zdržovaly v tzv. rizikových územích, musí po příjezdu do Německa absolvovat test na Covid-19 nebo nastoupit do karantény a vyplnit digitální příjezdový formulář. Pravidla pro testy, karanténu a výjimky z těchto pravidel jsou stanovovány na úrovni jednotlivých spolkových zemí. Seznam rizikových území je však stanovován Spolkovou vládou v Berlíně.

Povinnost nošení roušek platí v prostředcích veřejné hromadné dopravy a v obchodech, supermarketech, hotelech, restauracích apod. I v této oblasti se pravidla liší v jednotlivých spolkových zemích.

Restaurace, bary, kavárny a další gastronomické provozy jsou uzavřeny a smějí provozovat pouze výdejní okénka.

Hotely smějí ubytovávat pouze hosty cestující na služební cesty. Panují v nich i nadále zpřísněná hygienická opatření. Například snídaňové švédské stoly nahradila donáška jídla obsluhou až ke stolu.

Denní přírůstky nově nakažených osob koronavirem se v Německu pohybují v polovině února 2021 kolem 7.000 osob, což je však při celkovém počtu obyvatel Německa (83 milionů) a vysokém počtu prováděných testů relativně nízké číslo.

Nejaktuálnější informace k pravidlům cestování do Německa najdete na stránkách německého Velvyslanectví v ČR: https://prag.diplo.de/cz-cs/aktuelles/-/2439936

Autor: Datum poslední editace: 26.2.2021