Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Commerzbank opustí akciový index DAX

Commerzbank opustí akciový index DAX

Jedna z největších německých bank, Commerzbank, bude dne 24.9.2018 vyřazena z německého akciového indexu DAX. Přitom je tato banka zakládajícím členem indexu DAX a byla 30 let jeho pevnou součástí. Její místo v indexu DAX zaujme společnost Wirecard, která se specializuje na technologické a finanční služby.

Commerzbank má za sebou téměř 150-tiletou historii a má cca 13 ,milionů zákazníků v celém Německu. Po Deutsche Bank je Commerzbank druhým největším bankovním domem v Německu. Přesto se jí v poslední době nedaří dobře, což vedle nutnosti její částečné záchrany německým státem dokazuje i zmíněné vyřazení z indexu DAX. Do roku 2020 má Commerzbank zároveň zrušit až několik tisíc pracovních míst a zdigitalizovat 80% obchodních procesů.

V rámci 30. narozenin indexu DAX projde velkými změnami i celý německý akciový trh. Vedle indexu DAX, který obsahuje 30 největších německých společností existují ještě indexy MDAX a SDAX obsahující vždy 50 následujících společností podle tržní kapitalizace. Rozsah obou menších indexů bude zvětšen, protože zahrnou společnosti doposud vedené v indexu TecDAX určeném pro technologické společnosti. Index MDAX se z 50 společností rozroste na 60 a index SDAX z 50 na 70 firem.

Toto opatření je zdůvodněno tím, že oddělování technologické branže od ostatních odvětví už dnes není aktuální. Společnosti z indexu TecDAX budou sice rozděleny mezi výše zmíněné dva indexy, přesto ale zároveň zůstanou zalistovány v původním indexu TecDAX.

Dne 24. září můžou na německých burzách nastat jisté turbulence, protože provozovatelé ETF indexových fondů budou muset v tento den prodat své akcie Commerzbank a nakoupit za ně akcie Wirecard. Podle některých odhadů vlivem toho může dojít k významnějšímu poklesu akcií Commerzbank a naopak růstu akcií Wirecard.

Autor: Datum poslední editace: 19.9.2018