Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Frankfurt bude po brexitu pro stěhování londýnských bank první volbou

Frankfurt - první volba pro londýnské banky po brexitu

Většina bank, které se kvůli brexitu budou stěhovat pryč z Londýna, již veřejně oznámila, že plánují najít své nové působiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Frankfurt je po stěhující se londýnské banky jednoznačně první volbou.

Očekává se, že se z Londýna do Frankfurtu po brexitu přesune až 8.000 pracovních míst v oblasti bankovnictví a financí. Celková zaměstnanost ve Frankfurtu v této oblasti tím znatelně vzroste. Zatímco v roce 2016 pracovalo v bankách a finančních společnostech ve Frankfurtu 62.400 lidí, v roce 2019 už to má být 65.000 pracovníků. Část nárůstu díky stěhování z Londýna sice vyrovná probíhající konsolidace německých bankovních domů a s ní spojené propouštění, nicméně v celkových číslech počet bankéřů a finančníků ve Frankfurtu poroste.  Vyplývá to z aktuální analýzy provedené frankfurtskou bankou Helaba.

Frankfurt díky tomu upevní a posílí svou pozici finančního centra kontinentální Evropy. Hovoří pro to mj. následující argumenty:

  • poloha v samotném středu silné německé ekonomiky
  • sídlo Evropské centrální banky
  • výborné napojení na dopravní infrastrukturu
  • významné mezinárodní letiště
  • relativně nižší nájmy kancelářských prostor (ve srovnání s Londýnem)
  • vysoká kvalita života, rozsáhlé plochy zeleně v okolí města, velká nabídka volnočasových aktivit pro obyvatele
  • významné německé i mezinárodní univerzity
  • potenciální přesunutí sídla Evropského orgánu pro bankovnictví EBA z Londýna do Frankfurtu.

Rostoucí poptávku po kancelářských prostorách spojenou se stěhováním bankéřů z Londýna by frankfurtský realitní trh měl bez problému vstřebat. V posledních letech totiž Frankfurt zaznamenal poměrně intenzivní výstavbu kancelářských budov a na trhu je stále k dispozici poměrně velké množství volných kancelářských ploch.

Podstatně citelněji se však přísun nových obyvatel projeví na trhu bydlení. Na jednu stranu se ve Frankfurtu momentálně hodně staví nové byty, další nové projekty jsou připraveny k zahájení stavby a město disponuje poměrně velkým množstvím volných ploch pro bytovou výstavbu v dlouhodobém horizontu. Na druhou stranu jsou již nyní nájmy bytů ve Frankfurtu pro mnoho lidí jen obtížně zaplatitelné a s přísunem nových obyvatel se očekává jejich další růst.

 

Zdroj: Helaba

Autor: Datum poslední editace: 13.9.2017