Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Inflační tlaky ohrožují vyhlídky německých exportérů

Inflační tlaky ohrožují vyhlídky německých exportérů. Zdroj: Hafen Hamburg

Svaz německého zahraničního obchodu očekává, že německý export v letošním roce poprvé v historii překoná magickou hranici 1 bilionu Eur. Přesto nejsou vyhlídky německých exportérů vzhledem k sílící inflaci zcela růžové.

Podle prezidenta Svazu německého zahraničního obchodu (BGA), Antona Börnera, se v letošním roce očekává meziroční nárůst německého exportu o 9% na cca 1046 miliard Eur, čímž by pokořil historickou hranici 1 bilionu Eur. Značnou část tohoto nárůstu mají však na svědomí nezvykle silně rostoucí exportní ceny, které jen v lednu vzrostly o 5,4%. Dovoz do Německa by pak měl letos vzrůst o 12% na 903 miliard Eur. Lednový nárůst importních cen dosáhl 11,8%.

Pro německé exportéry je obzvlášť bolestivý výrazný nárůst cen energií, oceli a dalších průmyslových surovin. Řada z nich se také obává současné nestabilní situace na mnoha světových trzích.

Problémy v Libyi by dle německých vývozců mohly kromě ohrožení zásobování ropou destabilizovat i celý okolní region. Spojené státy americké se sice již dostaly z nejhorší fáze recese, jejich další ekonomický vývoj je však stále nejistý. Totéž platí pro dluhovou krizi v eurozóně. Němečtí exportéři také velmi bedlivě sledují vývoj v Číně. I přes silné tempo růstu čínské ekonomiky je totiž podle nich problematický rozsah akciové a realitní bubliny, silně rostoucí ceny a zvyšující se příjmové a majetkové rozdíly v čínské společnosti.

Všechny tyto oblasti jsou důležitými odbytovými trhy pro německý exportu a jakékoliv oslabení jejich poptávky se na německém vývozu a vývoji německé ekonomiky okamžitě projevuje.

Autor: Datum poslední editace: 18.5.2017