Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Kde bydlí nejbohatší Němci?

Kde bydlí nejbohatší Němci? Foto: Starnberger See

Němci se mohou radovat: v roce 2013 budou mít pravděpodobně ve svých peněženkách více peněz na utrácení, než v roce 2012.

Studie Institutu pro výzkum trhu Gfk předpovídá pro rok 2013 celkovou částku kupní síly Němců určenou pro spotřebu ve výši 1.687,7 miliardy EUR. Na jednoho Němce by tak mělo příští rok připadat o 554 EUR více na spotřebu, nájmy nebo další životní náklady než v roce 2012. Na hlavu by se tak mělo jednat o 20.621 EUR.

Tradičně bohatá německá města jako Mnichov, Hamburg nebo Düsseldorf vykazují sice vysokou koncentraci koupěschopných obyvatel, nicméně na prvních příčkách žebříčků německých okresů podle kupní síly se neumisťují. Absolutní prvenství patří co do kupní síly okresu Starnberg, který leží uprostřed venkovského Bavorska a v němž se kupní síla pro příští rok odhaduje na cca 150% spolkového průměru. Na dalších příčkách následují okresy Hochtaunuskreis, München a Main-Taunus-Kreis. Mezi TOP 25 nejbohatšími místy Německa je tak hned 20 venkovských okresů.

Nejbohatší německou spolkovou zemí měřeno kupní silou obyvatelstva je Hamburg, což je dáno zejména faktem, že se jedná o městský stát s vysokou koncentrací bohatého městského obyvatelstva a o významné dopravní, finanční a průmyslové centrum. Na druhé příčce se dle očekávání umístilo Bavorsko, které má navíc v první desítce nejbohatších okresů hned sedm zástupců.

Silné regionální rozdíly panují např. v Severním Porýní- Vestfálsku. Zatímco hlavní město této spolkové země Düsseldorf disponuje průměrnou roční kupní silou ve výši 25.033 EUR na obyvatele, v pouze 30 km vzdáleném Duisburgu mají obyvatelé na útraty ročně pouhých 7.100 EUR na hlavu, což navíc znamená o 20% méně, než je německý průměr.

A samozřejmě existuje v Německu i celá řada vysloveně podprůměrných, zejména venkovských regionů. Především se jedná o oblasti bývalého východního Německa, která mají v průměru až o 18% nižší kupní sílu obyvatelstva ve srovnání se starými spolkovými zeměmi.

Poslední příčka žebříčku podle průměrné kupní síly obyvatel tak bude v roce 2013 patřit okresu Görlitz na česko-německo- polském pomezí, kde je předpovídána kupní síla ve výši 76,1% spolkového průměru. Společnost na posledních příčkách by měly okresu Görlitz dělat okresy Elbe-Elster-Kreis v Braniborsku a Kyffhäuserkreis v Duryňsku.

Nejbohatší okres Starnberg s kupní silou o téměř 50% vyšší než průměr má tedy přibližně dvakrát vyšší kupní sílu, než nejchudší okres Görlitz s kupní silou cca tři čtvrtiny průměru.

Autor: Datum poslední editace: 18.5.2017