Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Německý export opět v plné síle

Německý export opět v plné síle. Foto: Hafen Hamburg Marketing

Německá ekonomika i nadále úspěšně bojuje s hospodářskou a finanční krizí a recesí postihující většinu významných světových ekonomik. Po výrazném propadu koncem minulého roku německý export na začátku letošního roku opět nabývá na síle.

Koncem minulého roku se propad světové ekonomiky plně projevil i v Německu, zejména znatelně nižším exportem. Na základě aktuálních výsledků německého vývozu zveřejněných Spolkovým statistickým úřadem se však zdá, že nejhorší je překonáno. Německý export vstoupil do letošního roku v plné síle, když lednové vývozy stouply ve srovnání s prosincovými po sezónním a kalendářním očištění o 1,4%. Jedná se o nejsilnější meziměsíční nárůst od loňského srpna.

Přes nadále slábnoucí poptávku ostatních zemí EU mimo Německo vzrostly v lednu německé vývozy do evropských nečlenských zemí EU a mimo Evropu, zejména do USA a Číny. Svoji sílu si zachovala i německá domácí poptávka.

Ještě výrazněji se v lednu meziměsíčně zvýšily dovozy do Německa, a to o 3,3%. Německá ekonomika tak demonstruje rostoucí potřebu zahraničního zboží, zejména ve srovnání se stagnující spotřebou ostatních států EU. V meziročním srovnání vzrostly německý dovoz i vývoz každý o cca 3%. Německé podniky celkem vyvezly zboží v hodnotě 88,6 miliardy EUR.

Německo tedy i nadále potvrzuje svou roli motoru eurozóny. Na rozdíl od něj však podle analytiků nelze od zbytku eurozóny očekávat žádné zásadní růstové impulsy.

Autor: Datum poslední editace: 18.5.2017