Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Němci nejraději investují své úspory do nemovitostí

Němci nejraději investují své úspory do nemovitostí

U příležitosti letošního světového dne spoření zveřejnil Německý svaz spořitelen (Deutscher Sparkassen- und Giroverband e.V.) výsledky průzkumu na téma Němci a jejich peníze. Výzkum mapoval finanční situaci německých občanů a jejich chování při spoření a investování.

Spokojenost Němců s jejich osobními financemi se vyvíjív v zásadě pozitivně. V roce 2017 je totiž se svou finanční situací spokojeno cca 60% Němců, tedy o 13 procentních bodů více než před deseti lety. Mezi jednotlivými spolkovými zeměmi sice v tomto ohledu existují odlišnosti, ale celková spokojenost v celoněmeckém průměru roste.

A jak Němci nakládají s přebytkem příjmů nad výdaji? Naprostá většina šetří, resp. se snaží vytvářet rezervu na důchod. Míra úspor poměrně úzce koreluje s věkem a výší příjmů. Mladší a nízkopříjmové skupiny zpravidla příliš neušetří, zatímco s rostoucím věkem a příjmem tvorba úspor roste.

U nízkopříjmových skupin je tvorba úspor často téměř nemožná, protože nedokáží vytvářet dostatečné přebytky příjmů nad výdaji. Obecně lze říci, že cca 25% Němců si na důchod nijak nespoří. Cca 40% Němců počítá s tím, že na stáří budou muset výrazně omezit svůj životní standard, aby vyšli se svými finančními zdroji. Zhruba polovina Němců pak očekává, že bude muset odejít do důchodu později a celých 12% se obává, že jim bude ve stáří hrozit chudoba.

Způsob investování úspor se v průběhu let mění. V současné době Němci daleko raději investují do nemovitostí než do důchodového nebo životního pojištění. Nemovitosti jsou v Německu investiční volbou číslo jedna, následovány akciemi a investičními a nemovitostními fondy. To je mj. způsobeno politikou nízkých úrokových sazeb Evropské centrální banky. Podle většiny Němců by se tato politika měla co nejrychleji změnit.

Při volbě formy investice je pro Němce nejdůležitější bezpečnost, přičemž výnos hraje spíše vedlejší roli. Nemovitosti jsou silně poptávány nejen jako investice, ale také pro přirozené potřeby bydlení. Zejména rodiny s dětmi usilují o pořízení vlastního bydlení a jsou připraveny se kvůli tomu zadlužovat.

Přestože jsou Němci ve srovnání s minulostí se svou finanční situací spokojenější, neutrácejí automaticky více peněz. Tři čtvrtiny Němců se navíc o své úspory bojí, což je hlavním důvodem, proč masově investují do „bezpečných“ aktiv, zejména do nemovitostí.

Zdroj: Deutscher Sparkassen- und Giroverband e.V.  www.dsgv.de

Autor: Datum poslední editace: 26.10.2017