Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Němci stále platí raději hotově než kartou

Němci stále platí raději hotově než kartou

Bezhotovostní platby jsou celosvětově stále oblíbenější. Zejména v rozvojových a méně rozvinutých zemích jejich počet raketově roste. Zatímco například USA nebo Austrálie patří ke státům s nejvíce rozšířeným bezhotovostním placením, Německo v tomto směru výrazně zaostává.

Německu, které bylo dříve průkopníkem v oblasti moderních platebních forem, nyní hrozí, že ztratí krok s aktuálním technologickým vývojem. Přesto i v Německu v posledních letech počet bezhotovostních plateb rostl a do roku 2026 se předpokládá průměrý roční nárůst jejich počtu ve výši cca 3%. V současnosti připadá v Německu na jednoho obyvtele 170 bezhotovostních plateb za rok.

Podle poradenské společnosti BCG (Boston Consulting Group) jsou Němeci k hotovosti loajální, drží se dosavadního modelu převážně hotovostních plateb a  s  moderními bezhotovostními platebními formami se zatím příliš nespřátelili.

Tento fenomén má dvě hlavní příčiny. Za prvé v Německu chybí dostatečné rozšíření infrastruktury, která by umožňovala plošné využívání bezhotovostních plateb. Za druhé si němečtí spotřebitelé velmi cení výhod hotovosti, zejména její anonymity. Při placení malých částek je v praxi velmi často možná pouze platba v hotovosti. I to je jedním z důvodů, proč se v Německu platí při nákupu potravin a v restauracích hotově dvakrát častěji než ve zbytku Evropy.

Němci si prostřednictvím hotovostních plateb především chrání své soukromí. 75% německých občanů dále nepovažuje bezhotovosní placení za bezpečné a necítí při něm dostatečnou ochranu sebe ani svých peněz.

Kritici hotovostních plateb namítají, že technologie bezhotovostních plateb je zcela bezpečná a hotovost je naproti tomu často zneužíána pro kriminální účely, jakými jsou například obchod s drogami nebo daňové úniky. Dále tvrdí, že díky rostoucímu používání bezhotovostních plateb a v dlouhodobém horizontu díky případnému úpnému zrušení hotovosti by tyto kriminální transakce mohly být výrazně ztíženy.

Německá konzervativnost se ukazuje i ve struktuře prováděných bezhotovostních plateb, kdy více než polovina z nich připadá na platby přímým inkasem. I tento fakt ukazuje, že německá veřejnost moderním bezhotovostním platebním formám zatím příliš nepřivykla.

 

Zdroj: www.bcg.com , www.capgemini.com

Autor: Datum poslední editace: 20.10.2017