Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Německá logistika bojuje s náporem zásilek z online obchodů

Německá logistika bojuje s náporem zásilek z online obchodů

Nárůst přepravy drobných zásilek pro koncové zákazníky způsobený masivním růstem internetového prodeje způsobuje v Německu dopravní problémy. Zejména v centrech velkých německých měst dochází k častějším dopravním zácpám, zvýšenému znečištění ovzduší výfukovými plyny a rostoucí hlukové zátěži.

Ukazuje se, že kvůli rychle se měnícímu nákupnímu chování Němců a změnám v oblasti zásobování maloobchodu bude nutné urychleně zlepšit zejména městskou dopravní infrastrukturu.

Podle aktuálního průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers GmbH jsou německá města, firmy i soukromé osoby díky rapidnímu nárůstu online obchodů vystavovány stále většímu počtu balíkových zásilek a s tím spojenému znečištění životního prostředí. Logistika uvnitř měst je přetížená. K dispozici není dostatek skladovacích ploch ani míst pro nakládku a vykládku. Tento stav je v rozporu se silnou poptávkou po přepravních službách i s preferencemi zákazníků.

Třetina Němců je nespokojena se službami přepravních společností. Nejvíce jim vadí nedostatečná dochvilnost doručování zásilek. Němečtí spotřebitelé dále kladou velký důraz na ekologický provoz zásilkových společností a možnost sledovat pohyb zásilky online. Většina německých zákazníků by také uvítala bezplatnou dopravu zboží zakoupeného online. Přepravní společnosti se snaží tyto rostoucí nároky splňovat pomocí automatizace a nasazováním dronů, které je však zatím vnímáno rozporuplně, protože naprostá většina zákazníků si nadále přeje osobní doručení živým pracovníkem dopravce až do svých domovů.

Řešení těchto problémů bude vyžadovat zcela nové koncepty vyvinuté v úzké spolupráci logistických firem, městských samospráv a obchodních firem. Více  než 75% oslovených zákazníků by se vyslovilo pro případnou podporu modernizačních opatření, například plošné nasazení elektromobilů, zásobování maloobchodních prodejen v noci a dalších.

Zdroj: PricewaterhouseCoopers GmbH (www.pwc.de)

Autor: Datum poslední editace: 27.10.2017