Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Nezanedbatelný počet Němců pracuje pouze za minimální mzdy

Nezanedbatelný počet Němců pracuje pouze za minimální mzdy

Německému hospodářství se daří dobře, průmysl i exporty rostou. V mnoha oblastech Německa je míra nezaměstnanosti již tak nízká, že se začíná hovořit o úrovni plné zaměstnanosti. Přesto však nefunguje na německém pracovním trhu vše zcela optimálně.

Již delší dobu existuje v Německu neustále rostoucí sektor nízkých mezd. V současnosti do něj patří již více než 20% všech pracujících. Hranicí pro zařazení do tohoto sektoru je příjem nižší než 2/3 průměrné hodinové mzdy, což v praxi znamená mzdu nižší než 10 EUR hrubého za hodinu.

Nízké mzdy pobírají výrazně častěji ženy než muži. Zatímco nízké mzdy se týkají 16% zaměstnaných mužů, u žen je jejich podíl 27%. Na druhé straně je to do značné míry ovlivněno tím, že ženy většinou z rodinných nebo osobních důvodů častěji volí povolání a pracovní pozice umožňující zkrácený úvazek. Celkově má v Německu více než 4 miliony pracujících z dlouhodobého hlediska neperspektivní pracovní místo s nízkou mzdou a slabým sociálním zabezpečením.

Zajímavé je, že růst počtu zaměstnanců s nízkou mzdou je doprovázen prodlužováním pracovní doby, nicméně nemusí se to týkat stejného mzdového sektoru. Každý desátý zaměstnanec na plný úvazek pracuje více než 48 hodin týdně. Stále častěji pracují zaměstnanci i o víkendech. Zejména pracovníci na vedoucích pozicích musí pracovat výrazně déle. Celkem nepřekvapivě jsou tímto trendem postiženi více muži, protože více než 70% vedoucích pracovníků jsou muži, přestože v posledních dvou desetiletích dochází k pozvolnému nárůstu podílu žen.

Autor: Datum poslední editace: 15.10.2018