Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Počet nezaměstnaných v Německu opět pod hranicí 3 milionů osob

Počet nezaměstnaných v Německu opět pod hranicí 3 milionů osob

Německá ekonomika roste a profituje z toho i německý trh práce. V květnu klesl v Německu počet nezaměstnaných poprvé v tomto roce pod 3 miliony. Po sezónním očištění však nezaměstnanost klesla méně, než se očekávalo.

Nezaměstnanost v Německu klesla v květnu o 118.000 osob na 2,96 milionu. To je nejnižší hodnota od roku 1992 a celkem o 276.000 méně, než před rokem. Míra nezaměstnanosti klesla o 0,3 procentního bodu na 7,0%.

Vzhledem k mírné zimě začátkem roku a oživení německé ekonomiky klesala nezaměstnanost silněji již v předchozích měsících letošního roku. Obvyklý květnový pokles nezaměstnanosti související se zahájením sezónních prací byl tudíž letos slabší, než se očekávalo.

Podle Spolkové agentury práce nyní vznikají nová pracovní místa téměř ve všech odvětvích. Zaměstnanci jsou poptáváni zejména ve službách, zdravotnictví a sociální péči, ale opět i ve zpracovatelském průmyslu. Nezaměstnanost by se pod hranicí 3 milionů měla pohybovat i po zbytek letošního roku.

Konec přechodných období pro pohyb pracovníků z členských zemí EU z oblasti Střední a východní Evropy (vyjma Rumunska a Bulharska) nepovažuje Spolková agentura práce za riziko pro německý trh práce. Zatím totiž v Německu nebyl zaznamenán výraznější příliv pracovníků z těchto zemí.

Oficiální statistiky nezaměstnanosti v Německu však neukazují celou pravdu. Ve skutečnosti v Německu bylo v květnu bez stálého pracovního poměru 4,2 milionu lidí. Za nezaměstnané totiž oficiálně nejsou považováni lidé, kteří se účastní rekvalifikačních programů a pracují ve státem dotovaných zkrácených úvazcích. Dále oficiální statistiky nepostihují lidi, kteří se u německých úřadů nepřihlásili jako nezaměstnaní, např. z důvodů ztráty sociální prestiže apod. Skutečnost je tedy méně růžová, než by se mohlo zdát z oficiálních údajů.

Autor: Datum poslední editace: 18.5.2017