Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Předvolební očekávání německé ekonomiky jsou optimistická

Zdroj: Pixabay

Krátce před řádnými spolkovými parlamentními volbami, které se budou konat 24. září 2017, se německá ekonomika nachází ve velmi dobré kondici a i očekávání jejího budoucího vývoje jsou optimistická.

Nálada spotřebitelů se zlepšuje již pátý měsíc v řadě a spotřebitelský index je na nejvyšší úrovni za posledních 16 let. Roste ochota spotřebitelů utrácet za dražší zboží jako je nábytek nebo osobní automobily.

Celkově dobrou náladu sice trochu kazí aféra Dieselgate a předvolební prohlášení politiků o chystaných zákazech vjezdu pro starší automobily s naftovými motory do center vybraných německých měst. Bez odezvy není ani mezinárodní politická nestabilita (např. dění v Severní Koreji).

Na druhou stranu situace na německém trhu práce je velmi dobrá. Rostou příjmová očekávání německých zaměstnanců a klesá strach ze ztráty zaměstnání.

I německé podniky se do budoucnosti dívají s optimismem. Německé stavebnictví hlásí historicky největší zakázky. Tržby maloobchodu sice stagnují, na druhou stranu aféra Dieselgate zatím neměla na německý automobilový průmysl žádný významnější dopad. Velmi dobré výsledky za třetí čtvrtletí očekávají i němečtí dopravci a logistické firmy jakož i celá oblast cestovního ruchu.

Zdroj: ifo Institut

Autor: Datum poslední editace: 13.9.2017