Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Německo stále vzdoruje přicházející krizi

Německo stále vzdoruje přicházející krizi. Foto: Hafen Hamburg Marketing

Dluhové problémy sužují celou řadu evropských zemí, ale německá ekonomika ještě stále šlape jako hodinky. Německý průmysl tažený exportem jede na plné obrátky a jeho výsledky se úspěšně přelévají i na německé spotřebitele.

Podle Spolkového statistického úřadu ve Wiesbadenu vzrostla německá ekonomika zejména vlivem silné domácí poptávky za první tři čtvrtletí letošního roku ve srovnání s loňskem o 2,6%. Silná vánoční nákupní horečka Němců dokonce může způsobit, že růst za celý letošní rok překoná hranici 3%. Neméně silná je i investiční poptávka německých podniků.

Pozitivní vývoj německé ekonomiky ovlivňuje i německý trh práce. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se ve srovnání s loňskem zaměstnanost zvýšila o půl milionu pracovníků, resp. o 1,2%.

Podle většiny ekonomických expertů však z dlouhodobého hlediska ani silná německá domácí spotřeba nebude schopna vyrovnat následky dluhové krize. Zatím vše běží dobře, již v příštím roce se ale očekává znatelné zpomalení světové ekonomiky, což znatelně ovlivní i vývoj Německa. Pravděpodobnost tohoto vývoje naznačují i klesající indikátory budoucích očekávání německých podniků a ekonomických expertů.

Autor: Datum poslední editace: 18.5.2017