Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Němci konečně přijímají moderní bezhotovostní způsoby placení

Němci konečně přijímají moderní bezhotovostní způsoby placení

Zatímco v naprosté většině evropských zemí už před časem započal trend odklonu od hotovosti a čím dál rozšířenějšího používání digitálních bezhotovostních platebních metod, platilo Německo do nedávna za zemi, kde spotřebitelským platbám vládne hotovost. V poslední době se však zdá, že trend elektronických plateb zapustil pevné kořeny i v Německu.

Podle výzkumu poradenské společnosti Bearing Point využívá v současnosti platební službu Paypal více než 50% Němců. Platby platebními kartami jsou v Německu rozšířené již delší dobu, byť zatím ne v takové míře, jako např. v ČR. Placení pomocí mobilních telefonů a podobných zařízení je v Německu zatím v počátcích. V horizontu několika let se však počítá s jeho výrazným nárůstem.

Němečtí spotřebitelé jsou na rozdíl od např. českých spotřebitelů skeptičtější a váhavější, co se nových technologií placení týče. Německá finanční a technologická společnost Wirecard AG přesto očekává, že v budoucnu budou mobilní platby primárním způsobem plateb. Důvodem je podle ní fakt, že výhody hotovosti spočívající zejména v anonymitě a kontrole výdajů budou převáženy výhodami digitálních, resp. mobilních plateb, kterými jsou zejména pohodlnost a rychlost.

I oborový Obchodní svaz Německo (HDE) počítá s rychlým rozšiřováním mobilních plateb. V současnosti používá mobilní platby cca 25% Němců. V ČR se jedná cca 33% a v Nizozemí dokonce o více než 50%. Mobilní platební služby jako Apple Pay nebo Google Pay jsou v Německu dostupné od minulého roku. Přesto jsou nejrozšířenějším způsobem elektronických plateb platební karty (v Německu „Giro Card nebo EC-Karte“), s nimiž však nelze provádět přímé platby na internetu.

V roce 2018 bylo v Německu provedeno cca 5,3 miliard elektronických plateb. Mezi ně jsou započítávány platby na pokladnách, na internetu a prostřednictvím mobilních telefonů. Ve srovnání s rokem 2014 se jedná o nárůst o 56%. Zároveň dochází k tomu, že Němci používají platební karty čím dál více i pro placení malých částek.

Z dlouhodobého hlediska může tento vývoj vést k tomu, že pokladny v obchodech budou nahrazeny mobilními telefony nebo tablety a následně budou úplně zrušeny. Tzv. vlastní odbavení (self-checkout), při němž zákazníci sami naskenují vybrané zboží na svůj chytrý telefon, případně zaplatí pomocí rozpoznání otisků prstů nebo obličeje, je technicky možné již dnes. Zbývá však dořešit otázku možných krádeží v případě neexistujících pokladen.

Autor: Datum poslední editace: 16.9.2019