Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Německo trápí nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Německo trápí nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Souběh dlouhodobých demografických změn a již několik let v řadě rostoucí německé ekonomiky nadále prohlubuje nerovnováhu na německém trhu práce. Na jedné straně nabízí zaměstnavatelé 1,2 milionu volných míst, což je nejvyšší číslo v historii německého hospodářství. Na straně druhé je na úřadech práce oficiálně evidováno 2,5 milionu nezaměstnaných.

Nejvážnějším problémem německého trhu práce je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Teoreticky je totiž v Německu dostatek nezaměstnaných ochotných pracovat, nicméně v naprosté většině případů se jejich nízká nebo nevhodná kvalifikace míjí s požadavky trhu práce. Nejvíce v Německu momentálně schází techničtí pracovníci, kvalifikovaní specialisté pro oblast stavebnictví, učitelé, lékaři a ošetřovatelé.

Jelikož zaměstnavatelé nejsou povinni volná místa zveřejňovat ani nijak oficiálně hlásit, odhaduje se, že skutečný počet volných míst je až dvakrát vyšší, než je oficiálně vykazovaný. Nedostatek pracovních sil se nejpalčivěji projevuje v ekonomicky silných spolkových zemích na jihu Německa.

Průměrná doba, za níž se podaří obsadit volnou pozici se zvýšila z 95 dní na 102 dny. Pro německé hospodářství to znamená ušlý ekonomický potenciál, který mu brání ve vyšším ekonomickém růstu. Pro uchazeče o zaměstnání to na druhou stranu znamená větší výběr volných pozic a výhodnější podmínky zaměstnání, což však platí pouze pro kvalifikované pracovníky odpovídající požadavkům volných pracovních pozic.

 

 

 

Autor: Datum poslední editace: 4.4.2018