Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Výroba aut v Německu je i přes hrozící recesi na rekordní úrovni

Výroba aut v Německu je i přes hrozící recesi na rekordní úrovni (Foto: BMW Group)

Německý automobilový průmysl zůstává nedotčen jakýmikoliv obavami z hospodářské recese. V srpnu dosáhl meziročně nových výrobních a exportních rekordů, přičemž i domácí prodeje v Německu rostly dvouciferným tempem.

Prezident Svazu německého automobilového průmyslu (VDA) Matthias Wissmann v pátek ve Frankfurtu prohlásil, že sice existuje celá řada náznaků zpomalení růstové dynamiky německého automobilového průmyslu, ale že by jisté zmírnění růstu vlastně považoval za celkem prospěšné. Výrobní kapacity německých automobilek jsou totiž zaplněny k prasknutí. Pro rok 2012 předpovídá Svaz zpomalení růstu, ale s propadem do recese nepočítá.

V srpnu bylo v Německu vyrobeno historicky rekordních 399.000 automobilů (o 19% více, než v srpnu 2010). Za prvních 8 měsíců letošního roku vystoupala německá výroba automobilů díky silné zahraniční poptávce na 3,9 milionu aut (o 8% více než ve stejném období loňského roku). Svaz VDA i nadále počítá, že za celý letošní rok bude v Německu vyrobeno 5,9 milionu aut.

Export automobilů dosáhl v srpnu nového rekordu 299.400 (+ 17% oproti stejnému období vloni), přičemž doposud byly letos z Německa vyvezeny téměř 3 miliony vozidel. Za celý rok by pak export mohl dosáhnout hranice 4,5 milionů aut.

Ve druhé polovině se již tak silný růst neočekává, protože výroba i export se momentálně pohybují na velmi vysokých hodnotách a pro další růst již nezbývá mnoho prostor. Dobré výsledky se projevují i na zaměstnanosti v odvětví, když v červnu zaměstnávalo 724.100 stálých pracovníků (o 18.000 více, než v červnu loňského roku).

Podle Svazu VDA je německý automobilový průmysl dobře připraven i na hrozící hospodářskou recesi. Může se pochlubit širokým sortimentem a robustní ekonomickou situací. Podle prezidenta svazu Wissmanna lze zejména v méně rozvinutých a rozvojových zemích očekávat minimálně ve středním horizontu rostoucí poptávku po německých automobilech.

V srpnu se poměrně dobře dařilo i domácímu automobilovému trhu v Německu, když bylo do provozu uvedeno celkem 237.560 vozidel (o 18,3% více, než v loňském srpnu). Za prvních osm měsíců letošního roku pak počet nově do provozu uvedených vozidel dosáhl 2,12 milionu, což představuje meziroční nárůst o 11,2%. Za celý letošní rok se očekává, že počet nových automobilů v Německu dosáhne více než 3,1 milionu.

Autor: Datum poslední editace: 18.5.2017