Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

V Německu zůstává mnoho pozic pro učňovské praxe neobsazených

V Německu zůstává mnoho pozic pro učňovské praxe neobsazených

V Německu ubývá zájemců o volné pracovní pozice pro studentské a učňovské praxe. Mnoho nabízených míst tak zůstává neobsazeno. Podle údajů německé Průmyslové a obchodní komory (DIHK) se v roce 2017 více než 1/3 německých podniků nepodařilo vypsaná místa pro praktikanty obsadit.

Zatímco jedna třetina podniků měla problém sehnat dostatečný počet praktikantů, jedna desetina podniků neobdržela přihlášku ani od jednoho uchazeče. Nejhorší situace je ve stavebnictví, pohostinství a logistice. Přestože se nedostatek uchazečů vyskytuje plošně prakticky v celém Německu, ve spolkových zemích bývalého východního Německa jsou tyto problémy vlivem silného odlivu zejména mladé pracovní síly na západ nejpalčivější. Podniky to nutí odmítat zakázky vzhledem k nedostatečné personální kapacitě, což je dlouhodobě poškozuje.

Chybějící uchazeči o podnikové praxe jsou zároveň počátečním bodem komplexního a neustále rostoucího problému nedostatku kvalifikovaných pracovních sil v Německu. Celý problém je dále zhoršován neúprosným demografickým tlakem, kdy do důchodu momentálně odchází o 300.000 pracovníků více, než je počet absolventů středního vzdělávání, přičemž do roku 2020 má tento rozdíl vzrůst až na 500.000 lidí.

Zhruba 15% německých podniků se snaží proti tomuto trendu bojovat poskytováním dodatečných pobídek pro mladé uchazeče o praxi, např. zapůjčením mobilních telefonů zdarma, vyššími odměnami za praxi i poskytování části benefitů vyhrazených obvykle jen pro kmenové zaměstnance (např. na sportovní a kulturní akce). Většina podniků je dále nucena snižovat své požadavky na přijímané praktikanty a akceptovat i uchazeče s horším prospěchem nebo bez ukončeného vzdělání. Průmyslová a obchodní komora žádá od německého státu, aby tento problém urychleně řešil, zejména podporou učňovského a středního školství a propagací duálních vzdělávacích programů obsahujících teorii i praxi.

Autor: Datum poslední editace: 30.7.2018