Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Výroba zelené energie v Německu dlouhodobě roste

Výroba zelené energie v Německu dlouhodobě roste

Německá vláda dlouhodobě a intenzivně podporuje výstavbu obnovitelných energetických zdrojů. V říjnu byla v Baltském moři u německého pobřeží uveden do provozu doposud největší německý větrný park. Nese jméno „Wikinger“ a je schopen zásobit obnovitelnou energií více než 350.000 domácností.

Větrný park vybudoval španělský koncern Iberdrola. Celkové náklady se vyšplhaly na 1,4 miliardy EUR. Zajímavostí je, že na rozdíl od některých jiných současných velkých německých veřejných staveb (kterými jsou např. Labská filharmonie v Hamburgu nebo stále nezprovozněné letiště Berlin-Brandenburg) byla tato stavba dokončena v termínu a byl dodržen původní rozpočet.

U baltského pobřeží Německa jsou ve výstavbě další větrné parky. Nejnovější plánovaný projekt „Baltic Eagle“ by měl mít výkon 470 MW. V oblasti větrných elektráren v Baltském moři se nejvíce angažují německé energetické koncerny Eon a EnBW.

Výstavba a provoz větrných parků přináší hospodářsky poměrné slabé přímořské spolkové zemi Meklenbursko- Přední Pomořany vedle čisté energie i nová pracovní místa a určité ekonomické oživení pobřežních oblastí.

 

Zdroj: https://www.regierung-mv.de/Landesregierung/em/

Ministerium für Energie, Infrastruktur und Digitalisierung

Autor: Datum poslední editace: 13.11.2018