Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

87.000 návštěvníků na veletrhu INTERMODELLBAU 2009

I přes panující finanční a hospodářskou krizi zaznamenal letošní 31.ročník mezinárodního modelářského veletrhu INTERMODELLBAU velký úspěch. Na největší evropský veletrh modelů a potřeb pro modeláře zavítalo ve dnech 22.-26.dubna 2009 87.000 návštěvníků. Většinu z nich tvořili aktivní a sportovní modeláři a pořadatelům veletrhu se tak podařilo výborně zasáhnout nejatraktivnější cílovou skupinu. Veletrh potvrdil svou pozici jedné z hlavních evropských událostí v oblasti modelářství.

Počet návštěvníků se ve srovnání s loňským rokem snížil o přibližně 13%, a to z několika příčin. První z nich jsou dopady panující finanční a hospodářské krize, které odradily část návštěvníků z minulých let, kteří se na veletrh jezdí obvykle jen příležitostně podívat. Dalším důvodem je zrušení v minulosti souběžně probíhajícího veletrhu pro elektroniku hobbytronic. Na celkové návštěvnosti se zřejmě negativně projevilo i výjimečně krásné jarní počasí.

Spokojení návštěvníci i vystavovatelé

Celkovou bilanci veletrhu z hlediska vystavovatelů i návštěvníků však snížená návštěvnost výrazněji neovlivnila. Podle průzkumu nezávislé agentury byli návštěvníci i vystavovatelé velmi spokojeni. Průměrná útrata na jednoho návštěvníka totiž opět vzrostla a z loňských 306 EUR se vyšplhala na 313 EUR. 87,7% návštěvníků provedlo na veletrhu nákup modelu nebo příslušenství. Celkový obrat prodejů veletrhu dosáhl 24 milionů EUR.

Rozsáhlá nabídka veletrhu spolu s atraktivním doprovodným programem s mnoha novinkami se setkala s velmi příznivým přijetím u návštěvníků. 94% z nich uvedlo, že se jim vyplatilo na INTERMODELLBAU zavítat. Aktivní modeláři tvořili 80% návštěvníků veletrhu. 90,8% návštěvníků se chystá INTERMODELLBAU navštívit i v příštím roce.

Jedinečnost veletrhu potvrzuje i fakt, že polovina návštěvníků INTERMODELLBAU (tedy více než 40.000 lidí) nenavštěvuje už žádný další veletrh s podobnou tematikou.

I nadále vysoký podíl zahraničních návštěvníků

Letošnímu ročníku veletrhu INTERMODELLBAU se podařilo udržet si vysokou internacionalitu z minulého jubilejního 30.ročníku. Každý pátý návštěvník veletrhu byl ze zahraniční, především z Holandska, Belgie, Velké Británie a Francie. Na veletrhu však byli i návštěvníci z USA, Austrálie, Izraele, Thajska anebo Nového Zélandu. 16,3% návštěvníků přijelo na veletrh ze vzdálenosti více než 300 km a 33,9% ze vzdálenosti 100 – 300 km.

Úspěšné novinky v programu veletrhu

Návštěvníci veletrhu INTERMODELLBAU 2009 měli největší zájem o modelovou železnici, modely letadel a vrtulníků, modely aut, mini-cars a modely lodí. Většina z nich využila i kompletní nabídku příslušenství, nářadí, stavebnic a náhradních dílů.

Zvýšený zájem návštěvníků zaznamenalo letecké modelářství, což bylo způsobeno zejména rozšířením doprovodného programu v této oblasti a přilákáním větší pozornosti sportovních leteckých modelářů. Novinkou letošního ročníku byla předváděcí plocha pro letecké modely spolu s poradnou, v níž se profesionální modeláři dělili s ostatními fanoušky leteckých modelů o cenné zkušenosti. Krytá předváděcí plocha byla přesunuta do haly 3B a podstatně rozšířena. A poprvé v historii veletrhu proběhla 23.dubna rozsáhlá předváděcí akce leteckých modelů na sousedním venkovním stadionu.

Spokojení vystavovatelé

S veletrhem byli spokojeni i vystavovatelé včetně několika českých firem. Přes 83% vystavovatelů uvedlo, že se jistě nebo velmi pravděpodobně zúčastní i příštího ročníku veletrhu. Pouze dva vystavovatelé výslovně účast v příštím roce vyloučili.


Ihned po skončení letošního ročníku byla zahájena registrace vystavovatelů na další ročník veletrhu INTERMODELLBAU 2010, který se koná od 14. do 18. dubna 2010.

Čeští vystavovatelé mohou i v roce 2010 využívat služeb společnosti WebTrade CZ s.r.o., která je výhradním zástupcem Veletrhů Dortmund v Česku a na Slovensku a která poskytuje českým vystavovatelům komplexní servis pro přípravu jejich veletržní expozice.

Pro více informací a rezervaci výstavních ploch nás, prosím, kontaktujte na tel: 296 348 207, nebo emailem:office@exportdosrn.cz

Bližší informace o veletrhu naleznete zde

Internetové stránky veletrhu: www.intermodellbau.de

Autor: Datum poslední editace: 22.5.2017