Přejít na obsah
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1
Portál pro Vaše úspěšné podnikání v SRN
+420 296 348 207 Václavské náměstí 66, 110 00 Praha 1

Digitalizace státní správy v Německu

Digitalizace státní správy v Německu

Německá spolková vláda schválila v roce 2014 program digitalizace státní správy nazvaný „Digitální správa 2020“. Před blížícími se parlamentními volbami je v Německu veřejně diskutován i tento program a jeho dosavadní výsledky.

Cílem programu „Digitální správa 2020“ je vytvoření jednotných závazných standardů digitalizace pro veškerou veřejnou správu, posílení rozvoje digitalizace státní správy, podpora úřadů a státních institucí při implementaci digitalizačních opatření a zjednodušení kontaktu občanů se státní správou.

Mezi konkrétní projekty plánované v rámci tohoto programu patří například zpřístupnění služeb státní správy občanům a firmám přes internet, zavedení elektronických spisů (E-Akte), příjem a zpracování elektronických faktur, digitalizace státních nákupů nebo meziresortní digitalizace zákonodárného procesu.

Některé z těchto projektů již byly realizovány. Jedná se například o přijetí zákona o e-governmentu definujícího základní podmínky pro digitalizaci státní správy, zprovoznění zabezpečeného komunikačního nástroje De-Mail, umožnění přístupu ke službám jednotlivých úřadů přes internet nebo elektronický platební styk s úřady. Další projekty jsou dlouhodobější povahy a mají termíny dokončení směřující až k roku 2020. Důvodem je mj. nutnost sladění podstatně rozdílných výchozích situací velkého množství různých státních úřadů na více úrovních.

Zdroj: www.bundesregierung.de

Autor: Datum poslední editace: 13.9.2017